Denna hemsidan finansieras via annonslänkar
Klippa Häck → Såhär får du till den perfekta häcken!
Att klippa häcken rakt och snyggt kan vara svårt, särskilt om den inte har beskärts på ett bra tag och blivit mer eller mindre vildvuxen. En välskött häck är en viktig del av de flesta trädgårdar och fungerar ofta som ett naturligt insynsskydd samt för att skärma av mot buller och göra din trädgård mer privat. Men för att hålla din häck i toppform så behöver du klippa häcken regelbundet. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om häckklippning, från valet av rätt verktyg till tekniker för att skapa den perfekta häcken.

Varför behöver man klippa häcken?
Det är viktigt att regelbundet klippa häcken om man vill att den håller en önskad form och storlek. Att klippa häcken främjar även en hälsosam tillväxt som kan hjälpa till att förhindra problem som skadedjur eller sjukdomar. Tänk på att olika häcksorter har olika behov av beskärning.
När ska man klippa häcken?
Lövhäckar:
Om man ska klippa en lövhäck så är det bäst att göra det under tillväxtperioden. Det vill säga våren och JAS-perioden (juli, augusti, september). Tänker du dock beskära väldigt mycket så är det bäst att göra det under vårvintern. Många vill ha en nyklippt häck innan midsommar. Några lövhäckar som du dock enbart bör beskära under JAS-perioden är bok och avenbok. Anledningen är för att de savar för mycket om de beskärs på våren.
Barrhäckar:
En optimal tidpunkt för att beskära häckar av barrväxter såsom tuja, gran och idegran är under hösten, när tillväxten har avstannat. Man bör dock vara försiktig och nogrann att enbart klippa de yngre skotten. Om en barrhäck råka beskäras för mycket kan det leda till stora, bruna fläckar som aldrig kommer att växa grönt igen. En undantag är idegran, som kan föda nya skott på gamla grenar.
När ska man INTE klippa häcken?
Lövhäckar bör du inte klippa under vintern och barrhäckar bör du inte klippa under sommaren. Se de optimala tidpunkterna för att klippa häck här ovan.
Hur ofta ska man klippa en häck?
Unga häckar är bra att klippa ofta och regelbundet för att de ska bli täta och vackra, var dock noga med att bara ta lite i taget. Häckar med genomgående stam som bokhäck och avenbokhäck ska du dock vänta att klippa på toppen tills häcken har nått den höjden du önskar att den ska ha. Om du har en snabbväxande häck så kan den med fördel klippas flera gånger om året så att den håller formen och inte blir vildvuxen.
Hur klipper man en häck bäst?
Det finns olika sätt att klippa häck, men oavsett hur du väljer att göra så har vi gjort en enkel guide nedan hur man på bästa sätt kan klippa häcken med häcksax steg för steg:
- Klipp sidorna först och arbeta dig nedifrån och upp i uppåtgående rörelser för bästa resultat. Börja alltså längs ner och snedda upp mot toppen. Tänk på att jobba med benen och hålla ryggen rak.
- När du har klippt sidorna kan du ta ett steg tillbaka och sedan klippa av eventuella utstickande kvistar och blad som du upptäcker. Tips: Bestäm en punkt på häcken att använda som guide och klipp sedan bort allting som växer utanför den punkten.
- Efter sidorna är det dags att beskära toppen. Bestäm en höjd att använda som guide. Klipp ner allt som är högre än din guide. Håll häcksaxen helt horisontellt, parallelt med marken och förflytta dig stadigt längst med häcken.
- Klipp höjden på häcken hela vägen först, gå sedan tillbaka och finslipa ojämnheter som uppstickande kvistar och blad eller olika höjdskillnader.
- Valfritt: Klipp hörnen i 45 graders vinkel för att få en mjuk övergång från sidan till toppen på häcken.
Att tänka på
- VIKTIGT: Se till att nederdelen på häcken alltid blir bredare än toppen. Gör man inte det så finns det risk att toppen skuggar botten och då får man en gles häck.
- Om andra växter har börjat växa i häcken så ska du klippa av dem så långt in du bara kan med en sekatör eller såga av dem om de är grova.
- Tänk på att man jobbar med benen. Håll ryggen rak och börja nerifrån med att klippa i en svepande rörelse upp till ungefär ansiktshöjd. (om häcken är så hög)
- Klipp innan midsommar om det är en bladhäck. 🙂
Se till så att häcken är smalare upptill än nedtill så att alla ytor får så mycket sol som möjligt. Klipp gärna häcken i en slags A-form. Den måste inte ha så lika mycket vinkel som häcken på bilden.

Vilken utrustning behövs för att klippa häck?
När det gäller häckklippning är det viktigt med rätt verktyg. En häcksax av god kvalitet är det viktigaste verktyget, eftersom det gör att du kan forma och klippa dina häckar på ett säkert och effektivt sätt. En vanlig sax är också användbar för finare detaljer, till exempel för att klippa bort små grenar eller enskilda blad. En beskärningssåg kan vara till hjälp för större grenar som är för stora för häcksaxen. För att beskära stora eller misskötta häckar kan en motorsåg behövas för att ta bort tjocka grenar och forma om dem. Även om dessa verktyg kan få jobbet gjort snabbt och enkelt bör du komma ihåg att alltid vidta säkerhetsåtgärder när du använder dem, t.ex. genom att bära skyddshandskar, skyddsglasögon och skyddskläder. Med de rätta verktygen i handen kan du med självförtroende ta dig an vilket häckklippningsprojekt som helst!