Denna hemsidan finansieras via annonslänkar

Råttor i trädgården? Så här blir du av med dem

Förebyggande åtgärder och sätt att bli av med dem om du redan drabbats

en råtta står i gräset och tittar på kameran.

Råttor är vanligtvis ovälkomna besökare i våra trädgårdar - de betraktas allmänt som skadedjur och kan sprida potentiellt allvarliga sjukdomar, inklusive leptospiros, som kan leda till Weils sjukdom. De kan bosätta sig under trädäck, i skjul eller växthus och i komposthögar.


Råttor är mestadels nattaktiva, så du kanske inte ser dem med blotta ögat, men det finns andra tecken att hålla utkik efter. Du kan upptäcka deras tunnlar (6-9 cm i diameter) eller deras "löprundor" - spår längs väggar, staket eller byggnader som är upp till 10 cm breda. Du kanske också märker deras cylindriska avföring (cirka 15 mm lång och 5 mm bred), gnagda trä (särskilt där mat förvaras) eller parallella tandmärken i grödor.


Precis som alla levande varelser behöver råttor mat, vatten och skydd för att överleva. Om du tar bort minst en av dessa saker från din trädgård eller kolonilott är det mindre troligt att de stannar kvar.

Hur blir man av med råttor i trädgården?

Om du har sett en råtta i trädgården eller spår av råttor så är det viktigt att så snabbt som möjligt vidta åtgärder för att bli av med skadedjuren. Det finns mång olika sätt att bli av med råttor, här har vi listat våra bästa tips.

1. Mata inte fåglar eller andra vilda djur i trädgården

Råttor livnär sig på spannmål och kan lockas till trädgården av mat som fallit ner från fågelmatare. Sluta mata fåglar om du misstänker att råttor besöker din trädgård och säkra hönsgårdarna. Förvara fågelmat och annan djurmat i säkra behållare.

2. Håll trädgården ren och prydlig

Det är mindre troligt att råttor lockas till rena prydliga trädgårdar eftersom de erbjuder mindre skydd. Håll gräset kort, rensa ut röriga förvaringsutrymmen, ta bort skräp och minska övervuxna områden, särskilt i närheten av staket och trädgårdsbyggnader.

3. Flytta runt saker i trädgården

Råttor är "neofobiska", vilket innebär att de är rädda för nya saker. De tycker inte om att deras revir störs, så placera hinder i deras löprundor och flytta ofta runt saker i trädgården.

4. Blockera utrymmen under altanen

Utrymmen under trallplank är perfekt för råttor i trädgården - det är skyddat, svåråtkomligt och matrester kan falla mellan plankorna. Sopa upp all mat som fallit ner efter måltider utomhus. Blockera tillgången om det är möjligt eller överväg att installera en uteplats i marknivå istället om problemet kvarstår.

5. Blockera ingångar till byggnader i trädgården

Blockera alla hål i väggar, golv och dörrar på dina trädgårdsbyggnader på ett säkert sätt. Du kan installera en sparkpåt av metall på dörren till ditt trädgårdskjul för att förhindra att råttor kommer in.

6. Skydda din kompost

Gör ditt kompostkärl eller komposthög oinbjudande - tillsätt inga matrester och håll den fuktig (vilket råttor inte gillar) genom att lägga in mycket grönt och brunt material. Att vattna högen regelbundet kan också avskräcka dem. Det kan också hjälpa att sätta fast hönsnät runt sopnedkastets botten, eftersom det hindrar råttor från att gräva under sopnedkastet för att klättra in. Vänd på komposten regelbundet, men tänk på att även andra vilda djur använder komposthögar. Om råttor har byggt ett hem i din kompost ska du inte använda komposten för ätbara grödor. Det bästa är att använda ett helt slutet kärl för komposten så att råttor helt enkelt inte kan ta sig in överhuvudtaget.

7. Håll ett öga på grödorna

Det finns inte mycket du kan göra för att hålla råttor borta från dina grödor om du odlar mycket. Råttor äter sockermajs, pumpor, squash, rotfrukter och äpplen, så när du har skördat bör du förvara dem på ett säkert ställe. Om du misstänker att råttor har gnagt på lagrade eller växande grödor ska du inte äta dem. Råttor äter också frön, så förvara dem på ett säkert sätt.

8. Avlägsna vattenkällor

Råttor kan inte överleva utan vatten. Man vill ju inte precis ta bort trädgårdsdammar, fågelbad eller poolen men genom att ta bort andra vattenkällor, t.ex. droppande kranar kan hjälpa till att avskräcka råttor. Se också till att säkra avloppen och sätta in avloppsrör med galler eller något som stoppar råttor.

9. Uppmuntra rovdjur att vistas i trädgården

Råttor utgör en stor del av rävens föda, så om möjligt är det en bra idé att ge rävar utrymme att leva även i din trädgård eller i din kolonilott. Husdjur som katt eller hund kan också avskräcka råttor, eftersom de kan fungera som vakt i trädgården, vilket gör att råttorna är mindre benägna att stanna kvar.

10. Råttbekämpning

Om drabbats av råttor i trädgården så bör du överväga att vidta starkare åtgärder för att bekämpa råttorna. Gör det först när alla andra åtgärder för att avskräcka dem är uttömda, eftersom gifter kan skada andra vilda djur i trädgården och kan hamna i miljön i stort. Identifiera först var råttorna bor och vilka matningsvägar de tar mellan dem - även i grannträdgårdarna. Fällor och gifter säljs i trädgårdsbutiker men måste användas på rätt sätt - läs instruktionerna noggrant.


Om du är osäker så är det bättre och säkrare att kontakta en professionell skadedjursbekämpare.


Fyll i formuläret nedan för att få hjälp ↓

robotgräsklippare utan slinga
Av Evert 28 mars 2025
Robotgräsklippare utan slinga är den senaste innovationen inom trädgårdsteknik. Slipp begränsningskabel och anpassa klippområdet virtuellt från telefonen via GPS.
Av Evert Wilhelmsson 16 september 2024
Är du ute efter en batteridriven snöslunga? På denna sidan ser du en lista på årets bästa modeller av batteridrivna snöslungor. Passa på att beställa en direkt för att få snabb leverans.
bästa snöslungan på grus
3 september 2024
Undrar du vilken snöslunga som är bäst för grus? Vi har skannat marknaden och sammanställt en lista på den bästa snöslungorna på marknaden idag. Klicka här för att hitta rätt modell.
Av Evert Wilhelmsson 12 juni 2024
Vedklyv för hemmabruk - Upptäck de bästa vedklyvarna för hemmabruk med våra rekommendationer av elhydrauliska modeller. Effektivisera din vedhantering och spara tid och energi.
grön trädgårdspall med hjul
Av Evert Wilhelmsson 23 april 2024
Trädgårdspall med hjul är ett smart hjälpmedel för att slippa knäcka ryggen när du jobbar i trädgården. Kolla in dessa modeller med både hjul och förvaring.
robotgräsklippare för stora ytor
Av Evert 17 mars 2024
Vilken är den bästa robotgräsklipparen för stora ytor? Det får du reda på här! Vi jämför toppmodeller från Husqvarna, Lyfco, Robomow, Cub Cadet, Gardena, Worx och Stiga.
flismaskin bäst i test
Av Evert Wilhelmsson 1 januari 2024
Om du undrar vilken flismaskin som är bäst i test så är du välkommen in till vår köpguide för flismaskiner. Testa våran flismaskinsväljare för att hitta exakt rätt modell för dina behov. Klicka här.
Av Evert 25 maj 2023
Skydda dina träd effektivt och hållbart med vårt trädskydd i plast. Tillverkat i Sverige, starkt nog att motstå robotgräsklippare och trimmers.
ogräsbrännare bäst i test
Av Evert 25 maj 2023
Utforska vår omfattande guide till de bästa ogräsbrännarna 2025. Lär dig om unika funktioner och fördelar för att hitta den perfekta lösningen för din trädgård. Bli en expert på ogräsbränning idag.
sten runt pool
Av Evert 22 maj 2023
Förvandla din pool med rätt stenval! Lär dig hur du väljer bästa sten runt pool med vår detaljerade guide och rekommenderade stenplattor för utomhusbruk.
Visa fler